Flora en Fauna in Nederland en Nijkerk

Net als overal in Nederland tref je ook in Nijkerk en omgeving een grote diversiteit aan plant- en diersoorten. Wist je dat hier zelfs wilde dieren leven? Ook in Drenthe ontdek je bijzondere plantsoorten en voor schitterende bloemsoorten kun je in Nederland te kust en te keur.

Wildlife

Je kunt natuurlijk op safari gaan naar Afrika, maar ook in Nederland kun je wilde dieren van dichtbij bekijken. Echt? Ja, we zetten de meest opvallende wilde dieren voor je op een rijtje.

Te beginnen met het edelhert. Dit is het grootste wilde dier van Nederland. De toevoeging van het woord ‘edel’ stamt waarschijnlijk uit de tijd van de edelman. Hij was indertijd de enige die op het hert mocht jagen. Onder andere vlakbij Nijkerk, rond de Hoge Veluwe, kun je deze prachtige dieren bewonderen. Je herkent ze meteen aan hun majestueuze geweitakken.

Het everzwijn werd in 1826 officieel uitgestorven verklaard, maar dankzij Prins Hendrik is het everzwijn weer helemaal terug van weggeweest. Hij bracht het dier in 1907 terug in de Nederlandse natuur bij de bossen van het Koninklijke Houtvesterij het Loo. Ook het everzwijn kun je vandaag de dag op de Hoge Veluwe tegenkomen.

Alhoewel reeën overal in Nederland leven kun je ze maar heel zelden zien. Dit komt door het schuchtere karakter van het dier en de effectieve camouflagekleuren. De grootste kans om een ree te spotten maak je bij zonsopgang of bij de avondschemering.

Dassen vind je eveneens op de Hoge Veluwe, maar daarnaast ook in de provincies Drenthe, Limburg, Friesland en Overijssel. De das is een typisch nachtdier waardoor de kans klein is dat je dit dier overdag tegenkomt. Eenmaal ontwaakt jaagt de das op muizen en zoekt het naar noten, fruit en wormen.

Ook de vos komt in Nederland voor en dat hadden sommige boeren liever anders gezien. Dit sluwe nachtdier jaagt namelijk op kippen en kippeneieren. Daarnaast vallen ook muizen, vogels en wilde konijnen regelmatig ten prooi aan de vos.

Hoewel de das het dankzij Prins Hendrik overleefd heeft, zijn er ook veel uitgestorven diersoorten van Nederland. Verschillende zoogdieren, libellen, vlinders, vogels en vissen hebben de tijd niet overleefd.

Planten

Betoverende planten vind je in Nederland onder andere in de provincie Drenthe. In de natte moerassen en bloeiende weiden tref je het bijzondere moerasblad. Deze plant is bedekt met roze-witte bloesem en bloeit in het voorjaar. Ook kun je hier de mooiste orchideeën zien, die deze natte grond nodig hebben om te overleven. Verder groeien hier de diepblauw gekleurde bessen van de jeneverbesplant.

Bloemen

Hoewel de tulp wereldwijd bekend staat als nationaal bloemsymbool van Nederland, zijn hier nog veel meer mooie bloemen te vinden. Sinds 1950 geldt Nederland als centrum van de wereldwijde bloemenhandel waarbij schitterende snijbloemen de boventoon voeren. Trek je het land in, dan ontdek je in het voorjaar prachtige velden met onder andere madeliefjes, zonnebloemen, heide en boterbloemen. Uiteraard is de tulp hiervan het bekendste en ook de typisch Nederlandse bloembollen.