Mode in Nijkerk

In ons kikkerlandje hebben we vaak te maken met veel regen, wind en guur weer. In het voorjaar en in de zomer kunnen we uiteraard van het zonnetje genieten, maar ook dan word je soms door een plotselinge bui van het terras verdreven. De mode-industrie weet hier handig op in te spelen door kleding te ontwerpen die feilloos aansluit bij het Nederlandse weertype. Daarbij wil het oog uiteraard ook wat. Daarom wordt deze kleding voorzien van de laatste modetrends. Hoe je je ook in Nijkerk het beste en mooiste kunt kleden lees je in dit artikel.

Wat wordt er met kledingmode bedoeld?

Het woord mode is Frans en komt uit het Latijn: ‘modus’. Dit betekent wijze of manier. Kledingmode ontstond al in de Oudheid bij diverse culturen. Tijdens de middeleeuwen droeg vooral de adel de meest mooie kleding, waarbij het plebs in lompen gekleed ging. De kledingwijze werd in die tijd bepaald door de verschillende standen. Met andere woorden, de kleding vertelde je toen welke sociale klasse iemand in de maatschappij had.

Begin van kledingmode

Na de Franse Revolutie kwam hier verandering in. Een dwingende norm verviel en maakte plaats voor iets wat eigenlijk het echte begin van kledingmode genoemd mag worden. Je kleden volgens bepaalde richtlijnen kwam in opkomst en er werd gestreefd naar een model. Hiermee is ook meteen het ontstaan van merkkleding verklaard.

Kledingvoorschriften anno nu

Kledingvoorschriften gelden vandaag de dag alleen nog voor speciale gelegenheden en in formele situaties. Zoals uniformen in het leger. Ook bepaalde religievormen kennen specifieke kledingvoorschriften. Vooral in het Jodendom, bij de Quakers en de Islam gelden voorschriften voor kleding.

Wanneer is kleding ‘in de mode’?

Wanneer kleding in de mode is, dan betekent dit dat een bepaald kledingverschijnsel op een gegeven moment door velen aantrekkelijk wordt gevonden. De ontstane kledingstijl wordt daarbij ‘mode’ genoemd. Daarnaast heeft ‘in de mode zijn’ een soort avant-gardistische inhoud. Waar modehuizen voorheen de mode voorschreven, ontstaat mode vandaag de dag op straat. Deze vorm wordt vervolgens door modebedrijven en stijlbureaus onder handen genomen. Hierdoor is het modebeeld van het moment soms lastig te omschrijven. Dit wordt dikwijls pas naderhand herkend. Denk hierbij aan de petticoats en vetkuiven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Prêt-à-porter, confectiekleding

Diverse modeshows van verschillende kledingmerken indiceren wat het modebeeld van het komende seizoen gaat worden. Of liever gezegd, wat jij als consument in de winkels kunt kopen. Het is afhankelijk van of de kleding echt verkocht wordt en hoe er in de media over wordt geschreven of er daadwerkelijk sprake is van een modetrend. Hier gaat meestal enige tijd overheen, omdat mensen niet zo snel geneigd zijn a la minute op een andere kledingwijze over te stappen.

De bekendste modecentra vind je in Frankrijk, Italië en Amerika: in Parijs, Milaan en New York showen topmodellen de nieuwste creaties van diverse ontwerpers. Voor de echte haute couture kun je nagenoeg alleen in Parijs terecht.

Guur weer in Nijkerk? Zo kleed je je comfortabel en mooi

Door het wispelturige karakter van het weer in Nederland wil je je in Nijkerk wel volgens de laatste modetrends kleden, maar kun je dit niet altijd. Of toch wel? Lees hier hoe je je ook onder de meest gure weersomstandigheden stijlvol en trendy kunt kleden.

Voeg leer toe aan je outfit

Doe bijvoorbeeld je voordeel met de enorme populariteit die lederen kleding momenteel geniet. Zowel lederen jasjes en blouses als lederen broeken zijn weer helemaal in de mode. Leren jasjes kun je zowel op je werk als thuis dragen. Kies je voor een variant met rits, dan rits je het jasje dicht onder bijvoorbeeld je trendy winterjas. Hoe lekker warm is dat. Bovendien beschermt het je prima tegen kou.

Laag over laag is weer in

Iedere Nijkerker zal verheugd zijn te lezen dat laag over laag weer aan de modetrends is toegevoegd. Ideaal om je tegen kou en wind te beschermen. Neem wel de tijd om de mooiste combinaties samen te stellen. Wees creatief en bedenk bijvoorbeeld een alternatief voor hemd, trui en vest over elkaar. Het leuke is dat je nu mag spelen met verschillende lengtes in de kledingstukken. Dat geldt ook voor de kleuren. Laat je fantasie de vrije loop en waan je zelf een kledingstijlontwerper. Alles mag tegenwoordig. Het enige waar je op moet letten is dat je rug volledig bedekt is door de kleding van de onderste laag die je kiest.

Damesmode Trends Zomerseizoen

Dames van Nijkerk opgelet: deze zomer mag je alles aantrekken waar je je prettig in voelt en uiteraard wat je mooi vindt. Dat is wel zo gemakkelijk. Niets moet en alles mag. Wel kom je in winkels bepaalde trends tegen. Wat kun je daar verwachten?

  • kleding met prints zoals bloemen en streepjespatronen;
  • een enorm kleurenpallet;
  • veel stoffen kledingstukken;
  • truitjes met V-halzen;
  • kledingstukken die de taille accentueren;
  • kledingstukken die bepaalde lichaamsdelen, zoals de buik, niet bedekken.

Herenmode Trends Zomerseizoen

En hoe kunnen de Nijkerker heren het beste gekleed gaan deze zomer? Wel, ook in de herenkleding vind je veel diverse prints terug. Vooral de exotische print is helemaal je van het deze zomer. Planten, palmbladeren of bloemen: niets is deze zomer te gek. In tegenstelling tot de damesmode echter, worden de herenkleding prints gekenmerkt door slechts een kleurtint.

Naast de exotische printvormen komt ook de legertrend weer terug voor herenkleding. Jassen, broeken, overhemden en shirts zijn deze zomer kakikleurig of legergroen. Daarbij is deze kleding van sterk en solide materiaal gemaakt en voorzien van vele zakken.

Modern en toch chic? Ook de polo mag niet aan de garderobekast van de heren ontbreken in de zomermaanden. Hierbij zijn verschillende motieven mogelijk en er is keuze uit klassieke kleuren zoals blauw en wit.

Standaardoutfit van Nederland

Met bovenstaande trends kun je als Nederlander prima uit de voeten. Standaard draagt de Nederlander namelijk jeans met een T-shirt of trui. Bijpassende schoenen worden voornamelijk gekozen op basis van het actuele seizoen. De Nederlandse kledingstijl heeft dan ook een sterk informeel karakter. Vanwege het klimaat is ook altijd wel een vorm van regenkleding in de garderobekast van de Nederlander te vinden.