Recreatiemogelijkheden in Nijkerk

Nijkerk is gelegen in het midden van Nederland en biedt door de nabijheid van een bosrijke omgeving en het Nijkerkernauw unieke recreatiemogelijkheden. Overigens zijn dit niet de enige recreatievormen die Nijkerk te bieden heeft.

Jezelf opnieuw opladen door te recreëren

Recreatie is iedere vorm van vrijetijdsbesteding. Letterlijk betekent recreëren het opnieuw creëren van persoonlijke energie. Je verfrist en vernieuwt jezelf als het ware. Door middel van recreatieve activiteiten ontlaad je de opgedane spanning tijdens je dagelijkse verplichtingen. Dit kan je werk zijn maar ook het huishouden en het zorgdragen voor anderen. Ieder mens recreëert om zich te vermaken, relaxen en ontspannen.

Je spreekt al van recreatie wanneer je je een dag met een recreatievorm bezighoudt. Daarnaast bestaat er ook een breed scala aan meerdaagse recreatievormen. Deze vertonen nauw verwantschap met toerisme.

Hieronder tref je een compleet overzicht van alle recreatievormen:

 • Recreatievormen voor buiten
  • dieren (het bezoeken van een dierentuin of paardrijden);
  • ontspanning (strandvakantie, kamperen);
  • stedentrips (cultuur opsnuiven, musea bezoeken, winkelen);
  • reizen (naar het buitenland, dagtrips, fietsen, wandelen).
 • Sociale recreatievormen
  • eten en drinken (picknicken, restaurants en cafeetjes bezoeken);
  • actief samenzijn (samen muziek maken, sporten);
  • seks (je bezighouden met erotische ontspanningsvormen);
  • gezellig samen zijn (gezelschapsspellen spelen, gesprekken voeren);
  • samen feestvieren (concerten, festivals, uitgaan, vieringen).
 • Recreatievormen die je alleen beleeft
  • passief (zoals tv kijken, lezen);
  • actief (diverse hobby’s zoals puzzelen, gamen, breien, tuinieren).

Carrière in de toerismesector

Veel mensen halen voldoening uit het mensen naar de zin maken wanneer ze een recreatievorm bedrijven. Niet voor niets ambiëren velen daarom een carrière in de toerismesector. Ook Nijkerk en omgeving telt hierdoor veel toerismemedewerkers.

De toerismesector is een van Nederlands belangrijkste economische sectoren. Jaarlijks bezoeken bijna elf miljoen buitenlandse toeristen ons land. Ook vinden veel Nederlanders het fijn om in eigen land te recreëren. Jaarlijks wordt er bijna achttien miljoen keer een overnachting geboekt door de Nederlander. Deze verblijven dan in hotels, pensions, bed & breakfast gelegenheden, op campings en vakantieparken.

Typisch Nederlandse recreatiemogelijkheden

Dat Nederland op recreatievlak veel te bieden heeft blijkt wel uit de grote diversiteit aan recreatievormen. Neem nu alleen al de hoofdstad, Amsterdam. Jaarlijks bezocht door grote getalen binnenlandse en buitenlandse toeristen. Een tocht maken op een rondvaartboot door de grachtengordel, een coffeeshop van binnen bekijken of de magie van De Wallen ontdekken: populaire toeristische attracties. Ook een bezoek aan het Rijksmuseum of het Anne Frank Huis staat bij veel recreanten bovenaan het verlanglijstje tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Maar Nederland heeft natuurlijk veel meer te bieden aan recreatie. Het bloemsymbool van Nederland is niet voor niets de tulp. Jaarlijks komen veel toeristen naar bijvoorbeeld de Keukenhof. Dit is een bloemenpark van jewelste en bevindt zich in de Zuid-Hollandse plaats Lisse. Ook qua plant- en diersoorten valt er in Nederland veel te ontdekken. Recreatiegebieden te over. Prachtige heidevelden en de wilde diersoorten op de Hoge Veluwe zijn hier slechts een paar voorbeelden van.

Besluit je om tijdens de wintermaanden in Nederland te recreëren? Dan is schaatsen een typisch Nederlandse winteractiviteit. Met een beetje geluk heeft het tijdens je bezoek goed gevroren en kun je op de diverse meren en kanalen je hart ophalen aan deze recreatieve activiteit.

Ditzelfde geldt natuurlijk voor fietsen, hoewel zich daar het voorjaar en de zomermaanden beter voor lenen. Bijna iedere Nederlander heeft een fiets tot zijn of haar beschikking en dat is niet zonder reden. Nederland biedt prachtige fietsroutes- en paden en dit is ook bij duizenden toeristen niet onopgemerkt gebleven.

Naast schaatsen en fietsen kun je in Nederland ook je hart ophalen aan outdoor-activiteiten zoals wandelen, surfen, zeilen, hockey, badminton, tennis, zwemmen en basketbal.

Outdoor-activiteiten in Nijkerk en omgeving

Ook de Nijkerker outdoor-activiteiten vinden meest plaats in natuurrijke of semi-natuurrijke gebieden. Buiten de stadsdrukte kun je kiezen voor diverse recreatieve activiteiten, zoals kanovaren, backpacken en biken.

Kanovaren

Bij kanovaren beweeg je je voort in een kano door gebruik te maken van een peddel. De kanovaarder zit hierbij met zijn of haar gezicht in de vaarrichting. Het betreft hierbij een peddel met een enkel blad. Dit wordt ook wel een steekpeddel genoemd. Incidenteel wordt ook een dubbelbladig peddel gebruikt. Een kanosoort waarbij het dubbelbladige peddel wordt gebruikt is de kajak. Kanovaren geldt met name als recreatievorm, hoewel kanovaren ook als wedstrijdsport beoefend kan worden.

Backpacken

Veelal jonge recreanten kiezen voor een vorm van backpacken. Backpacken is een reisvorm waarbij de reiziger er met een rugzak op uit trekt. Om deze reden wordt backpacken ook wel rugzaktoerisme genoemd. De prachtige omgeving van Nijkerk leent zich uitstekend voor deze activiteit. Langdurige rondtrekken en korte tijd op eenzelfde locatie verblijven, dat is waar het bij backpacken om draait. Kenmerkend voor de backpacker is een gelimiteerd budget waardoor regelmatig gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Overnachten doet de backpacker in budgethotels en jeugdherbergen.

Biken

Ook biken staat hoog op het verlanglijstje van veel toeristen wanneer ze de regio Nijkerk aandoen. Dit heeft alles te maken met de prachtige natuur en schitterende omgeving. Biken doe je op een terreinfiets of op een mountainbike. Een term die je regelmatig tegenkomt is ATB. Dit staat voor ‘All Terrain Bicycle’. Dat wil zeggen dat de bikes zijn gemaakt om ook ‘off-road’ mee te fietsen. Bijvoorbeeld op bospaden en andere onverharde wegen.

Verder hebben mountainbikes dikke profielbanden die voor extra grip zorgen. Ook heeft de bike zowel voor- als achtervering om het comfort te verhogen. Mountainbikes hebben meestal versnellingen variërend van 20 tot en met 30. Inmiddels zijn er ook bikesystemen die een tandwiel vooraan hebben en elf of twaalf achteraan.

Beginnend outdoor-recreant?

Is je dit allemaal wat te spectaculair of begin je net de outdoor recreatievormen te ontdekken? Dan zijn vogels spotten of vissen misschien leuke recreatiemogelijkheden voor jou. Liever in het water? Overweeg dan eens om te gaan snorkelen, je weet niet wat je ziet. Ook boogschieten en wandeltochten maken behoren tot de wat rustigere outdoor recreatievormen die je eenvoudig meester bent.